Zilt heeft voor tijdelijke bewoners vier zit-slaapkamers van verschillende grootte beschikbaar evenals een kleine aanleunwoning. De gastenkamers zijn afgestemd op een tijdelijk verblijf.
Tijdelijke bewoners kunnen vrij gebruikmaken van alle gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder de grote woonkamer, de keuken, de bezinningsruimte, hobbyruimte, wasserette en tuin.

Doelgroep

De gastopvang in Zilt is bedoeld voor mensen die uit hun evenwicht zijn geraakt en de steun van andere mensen nodig hebben om weer in balans te komen. Ook mensen die in de maatschappij tussen wal en schip dreigen te
 vallen, kunnen er baat hebben bij hebben om tijdelijk in Zilt mee te wonen.
Zilt biedt geen professionele hulp, maar wel een luisterend oor. Ook kunnen we iemand met raad en daad terzijde staan. Elke meewoner heeft een van de vaste bewoners als aanspreekpunt. Voor eventuele deskundige begeleiding moet men een beroep doen op iemand uit de eigen kerkelijke gemeente en/of op officiële instanties.
De gastopvang in Zilt is bedoeld voor volwassenen die zelfstandig kunnen functioneren en een zinvolle dagbesteding hebben (minimaal twee dagdelen buiten de deur). Er zijn geen therapeutische activiteiten.
De gastopvang is niet bedoeld voor mensen die verslaafd zijn (bijvoorbeeld aan drank of drugs) of ernstige psychiatrische problemen hebben. Zilt heeft geen mogelijkheden voor crisisopvang.

Procedure

Wil je meer weten over het tijdelijk wonen in Zilt? Neem dan telefonisch contact op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Als het wederzijds klikt, zet je de volgende stap door een aanvraagformulier voor een intakegesprek in te vullen. Als je dit hebt opgestuurd, maken we een afspraak voor een intakegesprek. Hierbij zijn twee kernbewoners aanwezig. Ook is bij dit gesprek iemand van maatschappelijk werk aanwezig, die Zilt adviseert.
Als Zilt inderdaad een geschikte plek lijkt, maken we vervolgafspraken, onder andere over de termijn waarop je kunt komen wonen.
 De intakeprocedure duurt meestal enkele weken.
 Alles over het wonen in Zilt lees je in de folder voor meewoners.

Kosten

Als tijdelijke bewoner betaal je een vergoeding voor het verblijf in Zilt. Deze vergoeding bedraagt 18-20 euro per dag, afhankelijk van de grootte van de kamer. De vergoeding is inclusief vier warme maaltijden per week.
Voor de andere maaltijden moet je zelf zorgen. De prijs van de aanleunwoning wordt op aanvraag berekend.
De vergoeding van de tijdelijke bewoners dekt slechts een deel van de totale kosten van het gastopvangproject. Voor het tekort is stichting Zilt aangewezen op financiële steun uit de achterban (kerken, diaconieën en de vriendenkring).  Stichting Zilt ontvangt geen subsidies.