Lees hieronder meer over het wonen in Zilt: samen leven, samen eten, samen vieren, samen geloven. Wil je direct meer informatie over wonen in Zilt klik dan op gastopvang.

Samen leven

In Zilt wonen doorgaans ruim 20 mensen. Het grootste deel is vaste bewoner. De groep kernbewoners in Zilt bestaat uit 3 gezinnen (met in totaal 11 kinderen) en 2 alleenstaanden. Daarnaast is er voor maximaal 5 mensen ruimte om tijdelijk mee te wonen. Iedereen heeft zijn eigen woonruimte en runt zijn eigen huishouden.
De gastopvang in Zilt is bedoeld voor mensen die uit hun evenwicht zijn geraakt en de steun van andere mensen nodig hebben om weer in balans te komen. Ook mensen die in de maatschappij tussen wal en schip dreigen te vallen, kunnen er baat hebben bij hebben om tijdelijk in Zilt mee te wonen.
Zilt biedt geen professionele hulp, maar wel een luisterend oor. Ook kunnen we iemand met raad en daad terzijde staan.
Wil je meer weten over onze gastopvang, klik dan hier.

Samen eten

De kernbewoners en tijdelijke bewoners in Zilt wonen in een groot huis.
Samen eten is een goede manier om elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Enkele keren per week is er een gezamenlijke maaltijd en (bijna) elke dag drinken we met elkaar koffie.
Waar meerdere mensen onder één dak wonen, zijn afspraken handig. Dat is in een gezin zo, en zeker in een leefgemeenschap. Die afspraken zijn er niet om het elkaar moeilijk te maken, maar juist om helderheid te scheppen.
Van tijdelijke bewoners verwachten we dat ze meedoen met de gemeenschappelijke activiteiten. Dat betekent dat je regelmatig aanwezig bent bij de maaltijden en de koffiemomenten. Alle bewoners in Zilt helpen mee met corveetaken na de maaltijd.

Samen vieren

In leefgemeenschap Zilt willen we het gewone leven met elkaar delen. Dat betekent dat er ook regelmatig wat te vieren valt: een verjaardag, een nieuwe baan, een diploma. Het begin of het einde van de zomervakantie. Sinterklaasavond en oudejaarsavond. Vieren brengt veel gezelligheid met zich mee.

Samen geloven

Als kernbewoners vinden we onze identiteit en inspiratie in het christelijke geloof. We willen ons geloof graag handen en voeten geven door gastvrij en open te zijn naar anderen.

Dat betekent dat gasten welkom zijn, ongeacht religie of overtuiging. Wel vragen we respect voor de manier waarop wij ons geloof in praktijk brengen.

Interview met Jannie Dijksman - kernbewoner en vrijwilliger van het jaar